L-karnityna – sprzymierzeniec w walce z tłuszczem

Przez wielu L-karnityna uważana jest za sprzymierzeńca w walce o szczupłą sylwetkę. Czy słusznie?
Zadaniem L-karnityny jest regulowanie gospodarki tłuszczowej organizmu. Dla jej syntezy w wątrobie konieczne są witaminy: C, PP, B6 oraz żelazo. L-karnityna trafia do ludzkiego organizmu również wraz z pożywieniem, szczególnie z produktami pochodzenia zwierzęcego : mlekiem i jego przetworami czy mięsem. Urozmaicona dieta bez problemu pokrywa pełne zapotrzebowanie na L-karnitynę, dodatkową suplementację zaleca się osobom prowadzącym intensywne ćwiczenia, pracującym fizycznie czy wegetarianom.
Stosowanie L-karnityny w walce z nadwagą ma sens tylko wtedy, gdy towarzyszy temu odpowiednia dieta i aktywny trening. Badania wykazują, że L-karnityna przyspiesza metabolizm tłuszczu, pomaga zamienić tłuszcz w energię, a przy tym zapobiega ponownemu odkładaniu komórek tłuszczowych w organizmie. Nie jest typowym spalaczem tłuszczu, ale odgrywa wielką rolę w jego redukcji, transportując długołańcuchowe kwasy tłuszczowe do mitochondriów, gdzie zostają przetworzone.
Najwyższą skuteczność L-karnityna osiąga godzinę po przyjęciu, w celu osiągnięcia optymalnych wyników zaleca się rozpoczęcie ćwiczeń godzinę po zażyciu preparatu.